top of page

Markthal Rotterdam, indrukwekkend complex

Afgelopen weekend kreeg ik dan eindelijk de kans om de

Markthal in Rotterdam centrum aan de Binnenrotte, daar waar

de stad ooit is ontstaan, aan de binnenkant te zien! Dat stond al

lang op mijn verlanglijstje. Als je de Markthal binnentreedt

waan je je even in de wereld van ‘Erik of het kleine

insectenboek’ of ‘Alice in wonderland’.
 

Het plafond in de 40 meter hoge hoefijzervormige boog

gemaakt van natuursteen, draagt het grootste kunstwerk van

de wereld, De Hoorn des Overvloeds. De binnengevel van de

gewelfde zaal is bekleed met een enorm felgekleurde

afbeelding van een indrukwekkende 11.000 m2 die bestaat uit

een stilleven van larger-than-life beelden van de verse producten, bloemen, vlees, vis, korenhalmen en insecten die in de Markthal verkocht worden. Het kunstwerk wekt de illusie dat men dwars door de architectuur van de Markthal naar de hemel kijkt. De zon vormt het middelpunt en is als een Hoorn des Overvloeds, waaruit de natuurproducten op aarde neerdalen. Als verbinding met de directe omgeving waarin de hal is gebouwd en de geschiedenis van Rotterdam is in het kunstwerk ook de toren van de Sint Laurenskerk afgebeeld. Deze grote gotische kerk is na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 het enige overblijfsel van het middeleeuwse stadscentrum.
 

Het kunstwerk is ontworpen door Arno Coenen en Iris Roskam. Door de grootsheid van de afbeelding doet het al gauw denken aan een plafondschildering in een kerk. Daarom werd dit enorme complex al snel de Sixtijnse Kapel of Foodkathedraal van Rotterdam genoemd. Bij het creëren van dit eigentijdse stilleven is een uniek ongekend realistisch beeld neergezet. Met techniek van de Pixar Animation Studio’s werd een fotografische 3D illusie verkregen. Groente, fruit en bloemen lijken gefotografeerd, maar zijn stuk voor stuk met de computer opgebouwd. De volledige afbeelding werd opgeknipt in ruim 4.000 losse prints op buigbare aluminimum platen en samengevoegd tot een complete wandpuzzel inclusief alle openingen van ramen en roosters. Een ongekend en niet eerder werd een dergelijk groot data bestand in 1 keer bewerkt en uitgeleverd.
 

Naast dit alles was ik als ‘glas man’ met name geïnteresseerd in de glazen kopgevels en de revolutionaire constructie daarvan. Om te voorkomen dat de overdekte hal donker en ingesloten karakter krijgt zijn in de boogvormige gevels aan beide uiteinden van de Markthal panelen van glas opgehangen tussen een raamwerk van stalen kabels. Een subliem, indrukwekkend en spectaculaire methode die zorgt voor de grote lichtinval die het gigantische kunstwerk 'De ‘Hoorn des Overvloeds’ beschijnt. De hoogte, grootsheid en de transparantie van de glazen wanden zorgt voor betrokkenheid en verbinding met buiten en bij de omgeving en benadrukt het open karakter van de hal. Prachtig architectonisch staaltje waar mijn ‘glas-hart’ sneller van gaat kloppen.
 

Ik heb genoten van een prachtig dagje Rotterdam. Nieuwsgierig geworden na het lezen van mijn beschrijving en ook zin om de Markthal eens met eigen ogen te bekijken. De Markthal is zijn zeven dagen per week open. Maandag tot en met donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 20:00 uur, donderdag van 10.00 uur tot 21.00 uur en zondag van 12:00 uur tot 18:00 uur. De restaurants hebben verlengde openingstijden. De ondergrondse parkeergarage is 24 uur per dag geopend. Op zaterdag is er ook een enorme buitenmarkt met heel veel kramen die prachtige food- en non-food producten aanbieden.
 

Martin Plomp, Zaandam, 21 januari 2015

IMG_9541[1043].JPG
bottom of page